Věda a tradice v Hlinsku

25.04.2024 21:56

Ve středu 24. dubna 2024 se žáci 4., 5. a 6. třídy do třetice vydali za poznáním. Tentokrát zavítali do Hlinska, kde dostali jedinečnou příležitost dozvědět se v nedávno zbudovaném vzdělávacím centru Planeta Hlinsko zajímavosti o procesech a úkazech, které se odehrávají na planetě Zemi. Zábavnou a interaktivní formou děti poznávaly jednotlivé sféry – tedy litosféru, atmosféru a hydrosféru. V památkové rezervaci Betlém Hlinsko pak mohly zjistit, jak naši předci žili, pracovali a využívali poznatky z přírody.


Postřehy šesťáků:


V hydrosféře se mi líbilo, že jsme si mohli vyzkoušet být kapkou vody a jak jde koloběh vody. V atmosféře se mi líbilo tornádo, v litosféře sopka a zemětřesení. (Ema)


Mně se líbila hydrosféra. Ty kapky byly boží, např. jsme si mohli vyzkoušet vodní vír, jak se voda dostává k nám domů, jak stéká z hor. Mohli jsme se sami stát kapkami vody – spadli jsme z nebe, prošli jsme přírodou, bahnem, trubkami, byli jsme doma a zase v potrubí a pak zase v přírodě. Taky se mi líbilo, jak jsme byli vysátí vysavačem. (Katka H.)


… povídalo se tam o litosféře, hydrosféře a atmosféře. Nejvíc se mi líbila atmosféra, protože tam byl vysavač, kde to foukalo. V hydrosféře se mi líbil vír a prolézačka. V litosféře jsme zkoušeli sopku. (Rózka)


Vyzkoušeli jsme si koloběh vody, jak se vyrábí elektřina, honili jsme dinosaura… (Tomáš)


Viděli jsme, jak teče a funguje voda, vyzkoušeli jsme si zemětřesení a byli jsme v jádru Země. Navštívili jsme dřevěné roubenky, viděli jsme, jak lidé dříve žili. (Nela)


Viděla jsem, jak probíhá koloběh vody, zemětřesení. Vyzkoušela jsem si udělat sopku, viděla jsem planetu zevnitř. Zkusila jsem jet na kole a vyrábět elektřinu, byla jsem ve vysavači. Ještě se mi líbily kamínky. (Katka S.)


Nejvíce se mi líbilo, když jsme chodili po historické části Hlinska. Poznávali jsme historická řemesla, např. pilníkářství, které umí v České republice už jen jeden člověk. Viděli jsme, jak lidé dříve žili. (Jakub)


Foto: ZDE

Zpět