Poznávací zájezd „Klenoty Anglie“

20.05.2024 07:51

V pondělí 6. května dopoledne jsme se s nadšeným očekáváním sešli před školou a napjatě vyhlíželi autobus, který nás měl zavést za hranice našich všedních dní. Těšení se však míchalo i se strachem, jak v daleké cizině obstojíme.

Čekala nás šestnáctihodinová cesta do francouzského města Calais, kde jsme najeli na trajekt a vypluli na moře. Po necelých dvou hodinách jsme už zahlédli Bílé doverské útesy.

První den na Britských ostrovech jsme však strávili v jiném přístavním městě - Brightonu. Zde jsme mohli obdivovat krásy podmořského světa v Sea Life centru. Tato návštěva už byla ve znamení první nesmělé anglické konverzace, když jsme se směli dotknout mořských hvězdic. Také první nakupování ve stáncích na molu Brighton Pier bylo obtížnější, protože britské libry na sobě nemají číselné označení. V tomto zajímavém městě jsme nemohli vynechat prohlídku exotického královského paláce Royal Pavilion, užít si piknik v královských zahradách, ani procházku historickým centrem The Lanes.

Podvečer jsme strávili na pláži, kochali se západem slunce a někteří z nás poprvé v životě nabrali do dlaní mořskou vodu.  Do Londýna jsme dojeli v pozdních hodinách, kde si nás vyzvedli naši „adoptivní rodiče“. Měli jsme veliké obavy z toho, jak bude těch několik dní v cizí rodině vypadat. Ale už druhý den se z těch cizích lidí stali naši milí přátelé Isabella, Franklin, Julia nebo Kenisha…. Každé ráno nás přivezli k autobusu a po celodenním programu nás vyzvedli a nakrmili dobrou večeří.

Náš program byl opravdu nabitý: ohromil nás známý kamenný útvar Stonehenge – kde se prý v době slunovratu vyskytují duchové, také gotická katedrála p. Marie v Salisbury s nejvyšší věží v Anglii. Zde je uložena Magna charta, která poprvé formulovala některá práva poddaných.

Další dny jsme navštívili Windsor, po Praze druhý největší obývaný hrad na světě. Doufali jsme, že třeba zahlédneme prince Williama s rodinou, ale asi nebyli právě doma. I tak jsme si užili výměnu stráží a pokračovali do Londýna, kde bylo možno spatřit mnoho jiných známých osobností v muzeu voskových figurín Madame Tussaud. V Londýně jsme obdivovali hlavní pamětihodnosti jako Buckinghamský palác, Big Ben, Tower Bridge, Trafalgar Square, London Eye, Greenwich a projeli se metrem i po řece Temži. Pro některé kluky byl ovšem největší zážitek z Londýna stadion fotbalového klubu Chelsea. Mohli si sednout na lavičku s vystavenými dresy současných i bývalých hráčů nebo zasednout za stůl, od kterého se pořádají tiskové konference.

Dalším nevšedním zážitkem byla návštěva univerzity v Oxfordu. Nejedná se o žádné muzeum, ale o živou školu, kde probíhá běžná výuka. Přesto jsme tudy mohli volně procházet, se sluchátky v uších a českým výkladem, po téměř celém areálu. Některé části nám mohly být povědomé díky příběhům o Harry Potterovi, protože se zde některé scény natáčely.

Po pěti dnech plných zážitků nás čekala cesta domů. Přijeli jsme unaveni, ale s pocitem, že někdy tak obtížné studium angličtiny se může zúročit při cestách za dobrodružstvím po celém světě.

Závěrem chceme poděkovat sponzorům, kteří nám přispěli na vstupné do některých pamětihodností. Zejména VHOS a.s., UK. DITANA s.r.o., Účetnictví Jolana Riemerová a Autodoprava Miroslav Matocha. Děkujeme, byl to úžasný zážitek!

Galerie ZDE.

Zpět